Divoké rostliny v naší kuchyni

Jaro je v plném proudu, listnaté stromy se začínají zelenat krásně sytou barvou, všude ze země na nás vykukují mladé rostlinky. Co lepšího můžeme v tomto období pro své tělo udělat, než vyrazit do přírody a dodat tělu i duši tolik potřebnou energii po chladné zimě? Je to pastva nejen pro oči, ale i pro chuťové buňky. Právě teď je ideální čas pro sběr a konzumaci zdraví z přírody v podobě divokých rostlin. Nejlepší jsou ty z čistých lesů a strání nebo vlastních zahrad, takže vyražte na sběr a kochejte se tím, jak se příroda krásně probouzí… a vy se můžete probouzet s ní!

Jedlé plevele a květy jsou skvělým zdrojem zelených potravin zkraje jara, rostou bez chemie a hnojiv, obsahují spoustu enzymů, jejich hořkost pomáhá trávení. Postupně s věkem a sluncem zestárnou a zhořknou tak, že už se nedají konzumovat, v tu chvíli na řadu přichází jiné dary přírody v podobě letních plodů. Nejlepší čas pro „spásání“ divokých rostlin je tedy nyní na jaře. Konzumovat je můžeme jako součást salátů nebo je nechat louhovat v čisté vodě, které předají svou podstatu a energii. A které to jsou?

Ptačinec žabinec

Plazivá jemná rostlinka, která chutná jako malé bílé kukuřičky. Konzumují se listy i drobné bílé květy, stonky jsou u starší rostliny tužší. Ptačinec má vysoký obsah vitamínu C, E, draslíku a hořčíku. V kombinaci s okurkou a vodou vykouzlí velmi osvěžující nápoj. Křehké listy mohou být skvělým základem salátu.

Bršlice kozí noha

Další rostlinka bohatá na vitamín C, navíc pomáhá rozpouštět soli v těle. Roste celoročně, sbíráme mladé lístky, které přidáváme do salátů. Použít ji můžeme také místo petržele.

Vyzkoušejte pesto z bršlice: několik hrstí mladých lístků bršlice nasekáme najemno, přidáme lahůdkové droždí, nadrcená aktivovaná slunečnicová a dýňová semínka, olivový olej a sůl. Proč a jak semínka aktivovat? Probudíme je tím k životu, zvýšíme jejich nutriční hodnotu a stravitelnost. Přes noc je namočíme do vody, ráno vodu slijeme a semínka necháme rozložená na talíři proschnout do druhého dne.

Svízel přítula

Drsnější rostlinka, u které se ke konzumaci zasyrova hodí mladé vršky. Je to ta rostlinka, jejíž kuličky se nám zachytávají na oblečení a do vlasů. Jinak ale pomáhá při čištění organismu, působí diureticky (odvádí vodu/moč z těla) a pomáhá proti křečím. Jeho chuť je hořká, hodí se tedy v malém množství do zelených smoothie nebo do salátů.

Kopřiva dvoudomá

Pokud ji chceme konzumovat zasyrova, je možné se její štiplavosti zbavit rozmixováním a použít ji tak do zelených smoothie. Čistí krev a dodává vitamín C. Pomáhá snižovat hladinu krevního cukru, působí protizánětlivě a používá se proti pocení. Můžete vyzkoušet i úpravu jako vařený špenát nebo ji přidat do zeleninové krémové polévky těsně po dovaření a rozmixovat.

Pampeliška lékařská

Sbíráme mladé listy nejlépe na stinném místě, pampeliška pak nebude tak hořká. Lístky bohaté na vitamín C rozmixujeme s banánem a řapíkatým celerem na lahodné smoothie nebo z nich připravíme  chutný jarní salát, který můžeme ozdobit žlutými lístky květu (otrháme je). Stonek pampelišky je skvělý na podporu jater a žlučníku. Malé zavřené květy můžeme použít jako kapari naložené v soli nebo jablečném octu se solí.

Šťavel kyselý

Křehká rostlinka s velmi chutnými bílo-růžovými květy, které poslouží jako ozdoba salátů i jiných jídel. Ke konzumaci jsou vhodné i kyselé trojlístky.

V podobě čaje se používá jako přírodní lék na silné krvácení (zmírňuje silnou menstruaci), balancuje vysoký a nízký krevní tlak, zlepšuje krevní oběh a stimuluje srdeční činnost. K přímé konzumaci jsou nejvhodnější vršky mladé rostliny.

Violka trojbarevná

Krásně barevná rostlina, u které se konzumuje květ. Opojně voní i chutná. Můžete si z ní připravit rozzařující pleťovou vodu: hrst violek zalijte 200 ml vroucí vody, po 15ti minutách sceďte a přelijte do čisté lahve, ve které můžete vodu uchovávat v lednici cca týden.

Řebříček obecný

Mladý řebříček před květem je skvělým doplňkem do salátu. Reguluje činnost jater.

Sedmikráska chudobka

Krásně voní a je bohatá na minerály. Konzumují se ne zcela rozvinuté květy a lístky. Rozvinutý květ značí, že rostlina je v plné zralosti a chystá se do semene, tudíž začíná hořknout. Sedmikráska podporuje odkašlávání a působí protizánětlivě.

Popenec obecný

Rostlina s fialovými květy je příbuzná mateřídoušce, květy mají příjemnou vůni, listy kořenitou chuť připomínající kozí sýr. Popenec podporuje chuť k jídlu a je vhodný pro osoby se sníženou žaludeční kyselostí, působí proti průjmům.

Česnek medvědí a podivný

Česnek medvědí (na obrázku) chutná více po česneku, česnek podivný zase více po cibuli nebo pažitce. Pozor na záměnu s konvalinkou, která je prudce jedovatá. Konvalinka roste na sušším a slunném místě, česnek vyžaduje stinné mokré stanoviště. Nejlépe je od sebe rozeznáme podle cibulky, kterou česnek má a konvalinka ne.

Dnes se medvědí česnek v kuchyni těší velké oblibě. Vašemu tělu udělá na jaře velkou službu, ať už ho přikusujete samotný k vašim oblíbeným variacím obložených chlebů nebo si z něj uděláte vynikající pesto, které můžete konzumovat i později.

Potočnice lékařská

Nalezneme ji v průzračných jezírkách s protékající vodou nebo v potocích. Rostlina s bílými květy chutná jako ředkvička nebo řeřicha. Je ostrá díky obsaženým hořčičným olejům, bohatá na vitamíny A, C, D, E, jód, železo a síru. Působí proti parazitům, posiluje imunitní systém. Skvělá je jako přísada do salátů nebo jako součást dipu.

Plicník lékařský

Je podobný petrklíči, liší se svou bílou nebo fialovou barvou. Má přirozeně tečkované listy. Konzumují se sladké květy, rostlina protahuje plíce a zažívací ústrojí.


Máte i vy své oblíbené divoké rostliny nebo teprve objevujete jejich kouzlo? Pro mě vždy jejich zařazení do jídelníčku znamená definitivní příchod jara, novou energii, vyživení mého těla, spojení se s přírodou v plné síle. Miluji specifickou vůni prvního jarního smoothie. Vyzkoušejte různé kombinace a myslete na pravidlo: čím si nejsem jistý, to raději nekonzumuji. Časem zjistíte, co všechno vám roste přímo pod nosem a stane se to běžnou součástí vašeho jarního jídelníčku. Tělo vám bude velice vděčné.

A na závěr inspirace na jednoduchou polévku plnou vitamínů a minerálů:

Na oleji zpěníme cibuli a česnek, přidáme nakrájenou mrkev, brambory, případně další zeleninu (celer, pórek, …), zalijeme vodou, osolíme a necháme vařit doměkka. Odstavíme, přidáme čerstvě utržené rostlinky (kopřivu, bršlici, ptačinec, libeček, pažitku, jarní cibulku, …) a rozmixujeme. Podáváme ozdobené květy sedmikrásky, pampelišky, hluchavky, macešky atd.

Lenka Pánková
Lenka je terapeutka s duší léčitelky, inspirující žena a šťastná máma, která přispívá tím, co umí a co prožila k tomu, aby ženy rodily děti v lásce, radosti, harmonii a klidu.

Pomáhá ženám postavit se do své síly, napojit se na své tělo, dítě a přírodu, probudit vědomí a prožít tak porod jako nádherný zážitek na celý život.

Příběh Lenky o cestě k vědomému těhotenství a porodu si můžete přečíst tady.

Lenka je autorkou e-booku zdarma Jak rodí Bohyně a 5 kroků k vysněnému porodu.

Líbí se vám moje články? Rádi byste dostávali na svůj e-mail upozornění vždy, když vytvořím další?
Přihlašte se k zasílání inspirace z oblasti přirozeného životního stylu a buďte mezi prvními, kdo si ji bude číst!

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů